Fakta om klimaet

Jordens klima bliver varmere. FNs klimapanel IPCC har bestemt, at menneskelig indflydelse ligger bag det meste af den temperaturstigning, der har fundet sted siden midten af ​​det 20. århundrede. Fortsatte emissioner betyder en stigende temperatur.

Klimaet har varieret naturligt på alle tidspunkter. Men den hurtige ændring, der sker nu, er menneskets arbejde. Målinger viser, at gennemsnitstemperaturen siden anden halvdel af 1800-tallet er steget med næsten en grad. Det er ikke kun luften, der varmer op, verdenshavet varmer også, og verdensisen smelter.

Med klima menes de gennemsnitlige vejrforhold over en længere periode. Dette betyder, at vi er nødt til at overvåge temperaturvariationer gennem årtier for at bestemme, hvordan klimaet ændrer sig. At se på individuelle år er ikke nok.

Klare meddelelser fra klimaforskning

FNs videnskabelige klimapanel IPCC evaluerer regelmæssigt kendskabet til klimaændringer. Panelet bemærker blandt andet, at:

Hver af de sidste tre årtier på jordoverfladen har været varmere end alle tidligere årtier siden 1850. På den nordlige halvkugle har de sidste par årtier sandsynligvis været de varmeste i mindst de sidste 1400 år.
Koncentrationen af ​​drivhusgasser i atmosfæren er steget til niveauer, der ikke er ækvivalente i mindst de sidste 800.000 år. Koncentrationen af ​​kuldioxid er steget med 40 procent siden den førindustrielle tid, primært på grund af forbrænding af fossile brændstoffer og for det andet på grund af ændret arealanvendelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *